Menu

Facebook Twitter Google+ Tupalo Yelp Instagram LinkedIn

zoom

Japanse Sencha Thee

Deze groene Sencha thee wordt op Japanse manier geproduceerd in China. Door herhaaldelijk rollen en pletten ontstaat de typische vorm van platte naalden.

Van de Japanse theesoorten die door wellen worden verkregen is er naast sencha gyokuro en bancha. Sencha is de meest populaire thee van Japan en omvat ongeveer 80 procent van de in Japan geproduceerde thee. De smaak hangt af van het seizoen waarin het geplukt is en de plek waar het geplukt is, maar men beweert dat de lekkerste sencha de allereerst geplukte sencha van het jaar is, de shincha (新茶: "nieuwe thee"). Het shincha seizoen, afhankelijk van de regio van de plantage, is tussen begin april en eind mei, tot 88 dagen na de eerste lentedag (risshun). Aangenomen wordt dat de ideale kleur van sencha goudachtig groen is. Afhankelijk van de temperatuur van het water waarin de sencha gebruikt wordt, is de smaak enigszins verschillend. Bij gebruik van relatief niet heet water is sencha zacht van smaak en met relatief heet water is de smaak krachtig.

De productie van sencha en andere Japanse thee, zoals ryokucha (绿茶: gemalen groene thee), verschilt van die van Chinese groene thee, die in de pan gebakken wordt (en om die reden waarschijnlijk beter "gebrande" thee genoemd kan worden). Japanse groene thee wordt eerst gedurende ongeveer 15 tot 20 seconden gestoomd om oxidatie van de theebladeren te voorkomen. Vervolgens worden de blaadjes gerold, gevormd en gedroogd. Deze stap geeft de gebruikelijke, dunne cilindrische vorm van de thee. Tenslotte worden de bladeren gesorteerd en verdeeld in verschillende groepen naar kwaliteiten.

De eerste stap van het stomen zorgt voor een verschil in smaak tussen Chinese en Japanse groene thee. De Japanse groene thee heeft een wat meer plantaardig, bijna grasachtige smaak. Sencha en andere groene theesoorten die worden gestoomd (zoals de meeste Japanse groene thee) zijn ook groener van kleur en (wanneer er relatief heet water wordt gebruikt voor de thee) iets bitterder dan de Chinese variant.

Sencha wordt in Japan in de koude jaargetijden heet en in warme jaargetijden koel gedronken.

Voorbereiding:

Per kopje heeft men een theelepel thee nodig.
Het gebruik van een Thee ei wordt afgeraden omdat de blaadjes zich dan niet genoeg kunnen
ontvouwen en de smaak komt dan niet goed tot zijn recht.
De Groene thee met heet water (60 tot 80 °C) overgieten (anders wordt de smaak bitter).
Laat u groene thee niet langer dan 2-3 minuten trekken.
Een andere methode: overgiet de theeblaadjes met water van ca. 70 °C en giet het water dan weer direct af.
Daarna nogmaals overgieten met heet water.
De bittere stoffen zijn dan verdwenen en de thee krijgt een milder Aroma.

  • Beschrijving

Deze groene Sencha thee wordt op Japanse manier geproduceerd in China. Door herhaaldelijk rollen en pletten ontstaat de typische vorm van platte naalden.

Van de Japanse theesoorten die door wellen worden verkregen is er naast sencha gyokuro en bancha. Sencha is de meest populaire thee van Japan en omvat ongeveer 80 procent van de in Japan geproduceerde thee. De smaak hangt af van het seizoen waarin het geplukt is en de plek waar het geplukt is, maar men beweert dat de lekkerste sencha de allereerst geplukte sencha van het jaar is, de shincha (新茶: "nieuwe thee"). Het shincha seizoen, afhankelijk van de regio van de plantage, is tussen begin april en eind mei, tot 88 dagen na de eerste lentedag (risshun). Aangenomen wordt dat de ideale kleur van sencha goudachtig groen is. Afhankelijk van de temperatuur van het water waarin de sencha gebruikt wordt, is de smaak enigszins verschillend. Bij gebruik van relatief niet heet water is sencha zacht van smaak en met relatief heet water is de smaak krachtig.

De productie van sencha en andere Japanse thee, zoals ryokucha (绿茶: gemalen groene thee), verschilt van die van Chinese groene thee, die in de pan gebakken wordt (en om die reden waarschijnlijk beter "gebrande" thee genoemd kan worden). Japanse groene thee wordt eerst gedurende ongeveer 15 tot 20 seconden gestoomd om oxidatie van de theebladeren te voorkomen. Vervolgens worden de blaadjes gerold, gevormd en gedroogd. Deze stap geeft de gebruikelijke, dunne cilindrische vorm van de thee. Tenslotte worden de bladeren gesorteerd en verdeeld in verschillende groepen naar kwaliteiten.

De eerste stap van het stomen zorgt voor een verschil in smaak tussen Chinese en Japanse groene thee. De Japanse groene thee heeft een wat meer plantaardig, bijna grasachtige smaak. Sencha en andere groene theesoorten die worden gestoomd (zoals de meeste Japanse groene thee) zijn ook groener van kleur en (wanneer er relatief heet water wordt gebruikt voor de thee) iets bitterder dan de Chinese variant.

Sencha wordt in Japan in de koude jaargetijden heet en in warme jaargetijden koel gedronken.

Voorbereiding:

Per kopje heeft men een theelepel thee nodig.
Het gebruik van een Thee ei wordt afgeraden omdat de blaadjes zich dan niet genoeg kunnen
ontvouwen en de smaak komt dan niet goed tot zijn recht.
De Groene thee met heet water (60 tot 80 °C) overgieten (anders wordt de smaak bitter).
Laat u groene thee niet langer dan 2-3 minuten trekken.
Een andere methode: overgiet de theeblaadjes met water van ca. 70 °C en giet het water dan weer direct af.
Daarna nogmaals overgieten met heet water.
De bittere stoffen zijn dan verdwenen en de thee krijgt een milder Aroma.

Contact

Hoofdvestiging:
Van meekerenstraat 52D
3034 GD Rotterdam
Mob NL. +31 (0)6 533 726 99
Mob TR. +90 (0)537 942 77 29